Galerie Koopmans

'Fan herte wolkom'

Hartelijk welkom dus bij Galerie Koopmans in Earnewâld. In dit sfeervolle gebouw bevindt zich een permanente collectie van de bekende Friese expressionist Klaas Koopmans en het veelzijdige werk van diens zoon Gosse Koopmans.

Regelmatig worden er exposities gehouden, waarvoor elke keer een aantal kunstenaars uitgenodigd wordt werk in te brengen, waarbij een bepaald thema als leidraad geldt.


Winter

De belangstelling voor winterse schilderijen is gedurende dit seizoen groot.
Hieronder een voorbeeld van een fraai wintertafereel (verkocht).

Klaas Koopmans 1920-2006

In 2020 is het een eeuw geleden dat de Friese kunstschilder Klaas Koopmans werd geboren. Koopmans was een autodidact, leefde in eerste instantie van zijn werk als huisschilder, maar groeide daarna uit tot een van de belangrijkste kunstschilders van de twintigste eeuw in Fryslân.
Dit boek schetst de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Vier auteurs gaan vanuit verschillende invalshoeken in op Koopmans' plaats binnen de Friese cultuur, zijn verhouding tot het Friese expressionisme en hoe zijn werk met een psychiatrische achtergrond valt te kwalificeren. Afsluitend is er speciale aandacht voor de brieven van Koopmans in de periodes dat hij opgenomen was in psychiatrische inrichtingen. Dit boek toont met zijn vele illustraties de kracht van Koopmans' werk.

Klaas Koopmans boekboek Klaas Koopmans 1920-2006      Klaas Koopmans boek akachterkant boek

Het boek kost € 29,90 en kan voor € 4,50 verzendkosten bij u thuis bezorgd worden. Uiteraard is het ook gewoon in de galerie zelf te koop.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hieronder enkele werken van Klaas Koopmans. Klik op de foto's voor grote afbeeldingen.


Omrop FryslânOmropFryslan logo

Yn grutte panorama’s toant de Fryske keunstner Gosse Koopmans syn wrâld mei in eigen werklikheid. Dokumintêremakker Annet Huisman nimt ús dêryn mei yn Fryslân DOK. Koopmans sit yn de bêste flow fan syn libben. De lêste fiif jier hat er in hiel eigen wurkwize en styl ûntwikkele. Hy makket grutte panorama’s, opboud út losse ûnderdielen. Se toane de wrâld fan de keunstner, dy’t oerienkomt mei de werklikheid, mar mei in oar perspektyf. We sjogge syn húskeamer, in mânske bûkebeam of it atelier yn waarme kleuren oaljepastelkryt.

De Panorama's fan Gosse Koopmans binne yn 2020 te sjen yn Museum Martena yn Frjentsjer: www.museummartena.nl

Fryslân DOK 'Panorama Koopmans'
Sneon 3 oktober, 15.30 oere, NPO2 (Nederlânsk ûndertitele, werhelling 4 oktober 13.10 oere) Snein 4 oktober, 17.00 oere, Omrop Fryslân (werhelling alle oeren)


 


Panorama's van Gosse Koopmans

99 M7 7596 1 Woonkamer Warfhuizen  

 M7 7718

Gosse Koopmans heeft een aantal grote werken, panorama's gemaakt. Een merendeel daarvan hangt momenteel in Museum Martena in Frentsjer.

Klik hier voor een aantal van zijn werken.


Bron: Leeuwarder Courant, 20 december 2020 (Johann Mast)

Hans Jouta voltooide dit jaar zijn levenswerk: een bronzen beeld van Cruiff

HansJouta LCNooit zal Hans Jouta het jaar 2020 vergeten. Zijn heit Sytse, vriend, leermeester, steun en toeverlaat, overleed en zelf voltooide de beeldend kunstenaar uit Ferwert de opdracht van zijn leven, een bronzen standbeeld van Johan Cruijff dat in augustus bij de Arena werd onthuld. ,,De druk waard my hast te grut.’’

Het is een vast ochtendritueel, zoals koffiezetten en de kat voeren. Zodra Hans Jouta het licht in zijn werkplaats heeft aangedaan, werpt hij een blik op het meer dan levensgrote standbeeld dat in de loods staat. Daarna groet hij het kunstwerk – of beter: het overgebleven boetseermodel ervan – dat twee jaar lang zijn leven heeft beheerst.

Vaak is er de neiging om nog even iets te veranderen, te verbeteren. Vrijwel meteen komt dan het besef dat het niet meer hoeft, dat het af is. Dat het echte beeld allang weg is, niet meer van hem. Het is zijn kind en hij heeft het losgelaten. In liefde, maar met pijn in het hart.

Nog elke dag is de beeldend kunstenaar uit Ferwert bezig met wat hij zelf een afkickproces noemt. Zo voelt het. 54 jaar oud is Hans Jouta pas en hij heeft zijn levenswerk al voltooid. Daar komt niets meer overheen. Het staat sinds 21 augustus bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena, het stadion in Amsterdam dat de naam draagt van de voetbalicoon die hij – ,,gewoane jonge út Ferwert’’ – in brons heeft gegoten.

Het standbeeld is vier maanden geleden onthuld door Frank Rijkaard. Helaas in coronatijd, dus veel volk was er niet. Maar de mensen vinden het kunstwerk prachtig en de familie van Cruijff ook. Dat heeft rust gebracht, een weldadig gevoel. Temeer omdat het zo contrasteert met de rollercoaster van emoties die Hans Jouta gedurende het werkproces heeft ervaren. En zijn omgeving erbij. Vooral Doete, zijn vrouw.

Nu zitten ze samen aan de koffie en lachen ze erom. Nu wel.

Lees het volledige artikel =>>
 

Museum Belvédère bij Heerenveen

On the Spot - 17 juni t/m 17 september 2017

In museum Belvédère is momenteel een expositie waarin hedendaagse kunstenaars uitgedaagd zijn om hun liefde voor een plek om te zetten in nieuwe werken. Zo ontstonden schilderijen, foto’s of tekeningen die zijn geïnspireerd door een bijzondere plaats of unieke locatie.

Gosse Koopmans heeft daar een prachtig groot panorama van zijn eigen atelier hangen. Bovendien is hij live schilderend aanwezig op 7 en 21 juli en op 4, 11 ,18 en 25 augustus.Hieronder een recente opname uit het museum.

Gosse Koopmans Belvedere


De Entree van de galerie en van Meubelmakerij Wester

Klik op de pijltjes, of klik in het midden van de foto voor nog grotere versies.