Skip to main content
Gosse Koopmans

Ezinge

Gosse Koopmans

Gosse Koopmans werd in 1957 in Garyp geboren als zoon van de bekende Friese kunstschilder Klaas Koopmans. Het schilderen heeft hij van jongs af aan meegekregen.
Gosse Koopmans studeerde aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Na zijn academietijd woonde en werkte hij langere tijd in Arnhem.
Op diverse plaatsen werd zijn werk geëxposeerd, o.a. bij Galerie van Hulsen, Galerie Vis, Pictura, Galerie Koopmans en Museum Belvédère. Zijn werk werd aangekocht door diverse instellingen, de provincie Friesland en particulieren.

Na 17,5 jaar in het Friese Eastermar gewoond te hebben, woont de Friese kunstenaar nu sinds maart 2019 in het Groningse Warfhuizen.

Hij schildert naast imposante landschappen, mooi en vlot opgezette cafétaferelen, ontroerende portretten van kinderen, dieren en volwassenen, prachtige stillevens, schaatsers in actie op het ijs alsmede persoonlijke verslagen van zijn deelname aan meerdere elfstedentochten. Naast zijn vrije werk schildert hij ook in opdracht.
Gosse Koopmans laat zich inspireren door het spel van licht en donker, waarbij verwondering altijd het uitgangspunt is. In zijn landschappen, die hij op locatie maakt, wordt dit nog gecombineerd met ruimte, wolkenluchten en waterpartijen; elementen die hij in ruime mate in het Friese en Groningse landschap aantreft.
Gebruikte technieken zijn olieverf op doek, olieverfschetsen op papier, potloodschetsen op papier en gemengde technieken (viltstift en kleurpotlood).

Gosse op locatie

Hiernaast een karakteristieke foto van Gosse Koopmans, op locatie aan het werk. En dat vaak in alle seizoenen, ook 's winters op of aan het ijs.

U moet dan ook niet vreemd opkijken als er nog een vliegje of een graspluisje in de verf op het schilderij is achtergebleven. Gosse haalt dat er niet weer uit, want zo is het schilderij tot stand gekomen en dat hoort erbij. Puur natuur.